lunes, 6 de julio de 2009

L'equip del Vijazz

Ja s'ha acabat l'edició del 2009 i tot ha anat perfecte. No ha fallat rés! El músics han gaudit una vegada més dels seus concerts i del seu pas per Vilafranca... i tot això es gràcies a un equip humà que és una passada!!.

Vull donar les més sinceres gràcies i felicitacions a tots, perquè aquest any ens hem tornat a superar.

L'Antonio, un professional que , a més de portar tota gestió de la part tècnica, és un magnific tècnic de só, amb un alt nivell d'exigència. Aquest any hem tingut un só espectacular, nítid i equilibrat. Personalment feia temps que no escoltava concerts així.


A la Fina , per tota l'excel.lent gestió del backstage i amb els reporters gràfics ( i per ser tant comprensiva amb mi durant tot l'any de preparatius, reunions, concerts, etc).

A L'Andreu i tots els col-laboradors (Tona, Imma, Pep, Mercé, Pere, Joan, Josep, Pere V., Xavi, Jose, Ceci, Adrià, Lali, X. Carbó) per la bona coordinació i puntualitat en els trasllats, per estar sempre a punt i aportar el millor de vosaltres perque tot surtís perfecte.

Aquest any especialment al Xavi, que ha fet una tasca increible! durant els quatre dies, estant pendent en tot moment de la banda de James Carter, trobant-lis lloc per assajar, aconseguint que en James i tots els músics vinguesin a la Jam, etc, etc.

A tots els tècnics i muntadors de l'escenari , l'equip de só, iluminació i backline, sempre predisposats a satisfer totes les necessitats tècniques i atents en tots els concerts davant de qualsevol imprevist.



Al Marc i el Jordi per la seva bona organització del control d'accesos i la zona VIP de la plaça.

Al Joan, Ignasi, Quico i la Núria per fer possible que els amants del Jazz poguem disfrutar a Vilafranca d'un gran festival de Jazz com aquest.

I sobretot!, sobretot!....al públic que ha vingut al Caixa Penedès Vijazz i que espero que tornin a l'edició del 2010.


A tots!!...Moltes Gràcies!!

Dimenge 5 de Juliol - Raynald Colom Quintet i John Scofield Piety Street Band

Després de la llarguisima jornada d'ahir, arribem al darrer dia del Vijazz 2009, a on en esperaven dos grans concerts.

Primer el de l'artista català Raynald Colom, que va estar a un nivell molt alt i oferint excel·lents moments d'improvisació, i així ho va reconèixer el públic de la plaça Jaume I.
Raynald Colom va combinar el groove de Sketches of Groove i ens revelà alguns dels temes del seu nou disc de propera aparició, amb la participació del jove Biel Amargant al saxo, músic amb una projecció extraordinària.
Raynald va agrair la seva participació en el Caixa Penedès Vijazz, i l'excel·lent idea d'un festival de jazz gratuït, festiu i maridat amb una fira de vins.


John Scofield Piety Street Band

El concert de final de festival va ser un autentic luxe. Un John Scofield pletóric de forma, en un concert en exclusiva a Catalunya amb la Piety Street Band, presentant un àlbum de gospel contemporani.
A l'escoltar el primer tema, la versió "That's enough", clàssic de Dorothy Love Coates, el públic ja es va lliurar al ritme i a les notes de la guitarra de John Scofield, i així va continuar fins al final del concert.
Per descomptat, va ser una excepcional sessió de gospel al estil Scofield, amb el seu so carcaterístic (jazz, funk, post-bop, soul..) i renunciant a la seva faceta més aventurada i virtuosa. Van seguir altres temes del disc amb moments emotius, com una balada de John en solitari i un espectacular tema amb Jon Cleary també a la guitarra efectuant un duel de guitarres amb Scofield.
Esment especial mereix el teclista Jon Cleary que va demostrar tenir una excel·lent veu plena de matisos per a cada interpretació. Scofield va acabar el concert lloant el meravellós entorn del concert i agraint l'hospitalitat rebuda, posant el fermall d'or amb el sensacional tema tradicional "I'll fly Away".


Alguns afeccionats no van desaprofitar l'ocasió per aconseguir una foto o una signatura amb aquest extraordinari artista i millor persona.

domingo, 5 de julio de 2009

Dissabte 4 de Juliol - James Carter Quintet i Paquito D'Rivera & Chano Dominguez Quartet

James Carter, després de presentar al grup a quartet, es va llançar amb una peça, on ja vam poder apreciar la descomunal descàrrega musical a la qual ens enfrontàvem.
Després de presentar al cinquè component de la formació, el trompetista Corey Wilkes, en el concert van anar sonant temes com "Song of Delilah" , "Infant Eyes" o "Dodo's Bounce ". En tots ells, es van succeir solos de Carter, utilitzant sons més enllà de l'extrem de la tessitura de cadascun, un estil característic i un llenguatge de jazz clàssic i avantguardista alhora.
Les bases armòniques i rítmiques aportades pel magnífic pianista Gerard Gibbs, Ralph Armstrong i Leonard King creaven un matalàs musical segur i abrigallaven perfectament els solos de saxos i trompeta. En la part final del concert van començar a sonar amb efectes percutius a manera de "staccato" sobre la llengüeta o slap , que Carter utilitza amb freqüència, per a acabar amb el tema "Bossa J.C", que va aixecar dels seus seients als presents en la plaça Jaume I amb l'esperança d'allargar el concert una mica més. Va finalitzar amb un bis, el tema "JC on the Set" del seu primer àlbum de 1993, que va tancar un gran concert en l'ona del jazz més avantguardista i contemporani que podem veure i escoltar en l'actualitat.

Els protagonistes de la nit

L'aspecte de la plaça Jaume I era realment espectacular

Paquito D'Rivera & Chano Dominguez Quartet with Friends

Gran qualitat musical i moltes sorpreses van ser les que van oferir el concert Paquito D'Rivera i Chano Dominguez. Actuacions d'aquests dos grans artistes són una garantia d'èxit, doncs ho tenen tot: estil propi, professionalitat, gràcia i amb el repertori triat, etc. El concert ho va començar el quartet de Chano, per ja en el segon tema sortir Paquito D'Rivera. D'Rivera va demostrar que té un domini absolut de l'escenari, ja que no només toca molt bé, sinó que, a més, és un pur showman en cadascuna de les presentacions dels temes que van tocar, ja anés contant acudits, anècdotes o històries del jazz. Les sorpreses van arribar més tard amb les diverses aparicions de músics convidats com Diego Urcola (trompetista del quintet de Paquito) i la gran ovació de la nit per a Félix Rossy,trompetista català que, amb tan sols 14 anys i acompanyat pel seu pare el gran bateria Jorge Rossy, va demostrar que atresora ja una tècnica d'improvisació extraordinària.

Entre el repertori triat per al concert, van sonar grans temes com "I remember Dizzy","Ponciana" o una versió de l'ària "Musetta" de l'òpera La Bohéme .La part més flamenc de la nit va ser el tema final "Vámonos pa Cai", una de les grans composicions del pianista gadità. Per al bis van deixar "Remenber of you", un dels grans temes de Benny Goodman, del que aquest any es complix el centenari del seu naixement i que va servir per a retre-li homenatge.

La nit de la "sobreRossy"

sábado, 4 de julio de 2009

Jam Sessions

Un altre any amb un gran èxit de participació de musics i públic a las Jam Sessions del Casino. L'any passat la banda de Roy Hargrove i aquest any tota la banda de James Carter es va apuntar a pujar i compartir l'escenari amb els músics del nostre país, Quin luxe!!. Tota la Jam va ser una festa, però memorable el tema de més de 10 minuts al més pur estil funky, en el que Carter i els seus van fer aixecar i esclatar literalment a tot els assistents.


Divendres 3 de Juliol - Ramon Fossati Sextet i Spyro Gyra


El primer concert a la plaça Jaume I sempre ens genera un tensió i nervis especials, perquè tot arrenqui bé, que soni bé, que hi hagi gent,.... Vam creuar els dits i.... a les 21:00 hores començavem.
En Ramon Fossati tenia moltes ganes d'agradar en aquest festival i ho va aconsseguir. Amb un sextet de músics francesos i americans va afrontar la seva actuació tocant com a base del seu concert temes del disc "Callin the Spirits" . Hard Bop ben tocat, bons arranjaments i encertats en la improvisació va ser la tònica dels més de seixanta minuts de durada de l'actuació. El public, que ja omplia la plaça, va respondre amb nombrosos aplaudiments i en Ramon ens va obsequiar amb dos temes més de bis.













nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
Spryro Gyra

El concert de Spyro Gyra va ser un allau de ritme i virtuosisme enlluernador. Van combinar temes clàssics com Shaker Song o Morning Dance amb temes del seu últim disc "Down the wire", i fins i tot van fer un petit homenatge a Michael Jackson tocant unes breus notes de Billie Jean. Extraordinaris músics i amb llarga experiència, com a grup i individualment, van fer gala d'una gran energia en l'escenari que es va contagiar des del primer moment.

nnnnnnn

Vam gaudir veient duels musicals de Scott Ambush (baix) amb Jay Beckenstein (saxo) i en un altre amb Julio Fernández (guitarra), o d'aquest darrer amb Beckenstein. Bonny Bonaparte, va demostrar una tècnica i força extraordinària amb un "solo" de bateria cantant al mateix temps que va fer aixecar-se a tot el públic dels seus seients. També Beckenstein ens va deixar bocaoberts quan va agafar el saxo alt i soprano i els va tocar els dos alhora!, cadascun en una tonalitat diferent.





L'entorn, el so, l'ambient, la música, tot va ser perfecte, un concertàs d'un dels millors grups de jazz de fusió de sempre.

viernes, 3 de julio de 2009

Dijous 2 de Juliol - Comença el Vijazz 2009


Avui comença el dia amb el muntatge de l'equip de só. Els tècnics es posen a treballar dur perquè tot estigui a punt per les proves i soni a la perfecció.

El grup de James Carter va arribar ahir, i estaran quatre dies amb nosaltres, gaudint de Vilafranca , de la fira, dels concerts de Divendres..., amb visita turística inclosa a Barcelona. Els hi hem comentat que hi ha Jam Sessions i gran part dels músics s'han ofert a participar-hi..

Amb el concert de inauguració de The Black Key a la sala del Casal, amb Ramon Fossati, Xavier Figuerola i el Trio de l'Ignasi Terraza es dona el tret de sortida als concerts del Caixa Penedès Vijazz 2009. El grup va interpretar temes del disc i ja cap al final del concert va haver l'agradable sorpresa de comptar amb la col.laboració especial de Gorca Benitez tocant la flauta amb els tres darrers temes. El concert va sonar molt bé i els temes en els que va tocar Gorca resultaren especialment exquisits.


Després del concert d'inauguració. continuen els darrers retocs amb l'il.luminació de l'escenari de Jaume I. Tot llest per les proves de demà dels Spyro Gyra i el Ramon Fossati Sextet!

jueves, 2 de julio de 2009

Els dies previs

El dimarts comença l'activitat a la Plaça Jaume I, amb el muntatge de l'escenari. Es el tercer any i no deixa d'impressionar-me la magnitud de l'estructura dins l'entorn de aquesta plaça. Aquesta vegada, tot i els problemes d'accés a la plaça, el muntatge l'han fet en un dia. Son uns cracks!


Dimecres acabem de vestir l'escenari amb les lones dels patrocinadors i estrenem marquesina. Ha quedat una guapada.



A les vuit del vespre s'ha fet l'Enojazz, una activitat que s'estrena aquest any i que, amb la col.laboració del Vinseum, s'han maridat tres varietats de vins Torres (comentades de forma molt amena per la Núria, enòloga de Torres) amb tres temes de jazz, creats especialment pel quartet de Pep Coca per aquests tres vins . El resultat ha estat molt interessant i integrant perfectament música i vi.